Ínségdombi Puli Kennel

  

Bemutatkozás

Köszöntöm az Ínségdombi kennel honlapján!

Ínségdombi kennel Timándi György vagyok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén Nyíregyházán élek.
Gyermekkoromat szülővárosomban, Nagykállóban töltöttem.

Pulikhoz való kötődésem kicsigyerek koromban alapozódott meg. Egy szép napon édesapám két gyönyörű puli kölyökkel lepett meg engem és az öcsémet. Boldogságunk leírhatatlan volt. Rengeteg időt töltöttünk a kutyákkal a szomszédságunkban található Ínségdombon, mely a mai napig Nagykálló egyik nevezetessége. Ennek a dombnak a története nem mindennapi:

1780-at írtak. Ebben az évben készült el Kis-Kálló bírtokosának Kállay Ferencnek árkádos, földszintes, manzárdtetős kúriája, amit létezése idején "kastélynak" neveztek a környékbeliek. Barokk épület, hatalmas parkkal. És aki akkor adott a kor divatjára, az csináltatott egy kilátót is a kertjébe.

Ebben az évben iszonyú szárazság pusztította el a vetést, éhezésre ítélve a lakosságot. Kálló népe küldöttséget menesztett Kállay nagyúrhoz, hogy adjon nekik kölcsön búzát. Végül az egyezség a következőképpen hangzott: adott a nagyúr búzát kölcsön, amit a következő évi termésből kellett vissza adni. Kamat fejében pedig a nép építsen neki egy kilátót a kertjében. A feltétel az volt, hogy ezt a dombot csak kézi erővel lehet összehordani, igás állatokat erre a munkára nem lehet használni. Így történt, hogy a férfiak talicskával vagy a hátukra vett zsákokban, az asszonyok szakajtóval, mosóteknővel, a kisleányok kötényükben, a kisfiúk az apjuk kalapjában hordták a dombra a homokot, míg a kívánt magasságot (12m) elérte a halom. Tetején a fából készült kilátó ékeskedett.